Nový web Anatomického ústavu 2. LF

Pokud se vám zdá, že nový web Anatomického ústavu jako by z oka vypadl tomu fakultnímu, tak je to správně. Jedná se totiž o tzv. subweb, který přináší spoustu výhod pracovišti, fakultě, ale v první řadě studentům.


Po deseti letech používání starých webových stránek Anatomického ústavu 2. LF jsme se rozhodli pro změnu, která by měla přinést zaměstnancům lepší editační možnosti, studentům větší přehlednost a fakultě zejména vizuální jednotnost. Setkali jsme se s pracovníky Oddělení komunikace 2. LF, kteří nám navrhli tři možná řešení: stránka/prezentace pracoviště na webu fakulty, fakultní subweb pracoviště nebo vlastní webové stránky. Po zhodnocení všech výhod a nevýhod jsme dospěli k závěru, že nejlepším řešením bude zmíněný subweb, který funguje ve stejném redakčním systému a stejné grafické šabloně jako fakultní stránky, ale přesto nám umožňuje náš web individualizovat.

Specifika webu Anatomického ústavu

1. Menu. Hlavní menu je rozděleno podle oborů (Všeobecné lékařství, Fyzioterapie, Všeobecná sestra) a velmi přehledně obsahuje podstránky se všemi důležitými informacemi pro studenty. Kromě organizace výuky, zápočtůzkoušek si mohou studenti přečíst i výsledky studentských anket z posledních let a naše reakce na jejich evaluaci. Tak mohou sledovat zlepšování výuky na ústavu, a zároveň je to motivuje k vyplnění ankety na konci jejich akademického roku. Novinkou je i sekce často kladené otázky, která velmi šetří čas strávený emailovou komunikací mezi studenty a zaměstnanci.

2. Banner Dárcovství těl. Jelikož se náš ústav již za několik let přesune do vlastních prostor na Plzeňské, je potřeba myslet na zabezpečení výuky a vědy po všech stránkách. Proto již teď spouštíme program darování těl, který je pro kvalitní výuku anatomie esenciální.

3. Formulář „Napište nám“. Zpětná vazba od studentů má pro nás velkou hodnotu, a proto jsme se rozhodli již na titulní stránku zařadit formulář, který umožní studentům psát jejich názory bezprostředně po přednášce nebo praktiku.

4. Pozadí. Abychom vnesli anatomického ducha i do našich stránek, vložili jsme do pozadí kresby naší studentky 2. ročníku Zuzany Burešové, které nakreslila dle předloh z knihy Leonardo da Vinci: Anatomist.

Výhody pro pracoviště a jeho zaměstnance

  • redakční systém (Drupal) převážně v českém jazyce
  • administrátorské rozhraní s možností nastavení různých rolí
  • fakultní schéma (layout) a design stránek
  • podpora (Oddělení komunikace, správce fakultního webu, externí firma)
  • možnost individualizace subwebu (pozadí, bannery atd.)
  • výrazně levnější a rychlejší než tvorba vlastního webu

Výhody pro studenty

  • přehlednost (nalezení většiny informací na jedno kliknutí)
  • jednotnost (zejména v případě využití stejného schématu jinými ústavy)
  • aktuálnost (možnost sledovat poslední aktualizace článků, aktualit a stránek)

Výhody pro fakultu

  • jednotná vizuální propagace fakulty
  • stejná struktura webu a subwebu
  • společná archivace článků, aktualit a stránek
  • možnost vzájemného sdílení příspěvků mezi webem a subwebem
  • kontrola (možnost úpravy chyb a nedostatků fakultními pracovníky)

Věříme, že se do fakultního kabátu brzy převlečou i webové stránky dalších pracovišť fakulty, a to zejména těch, které nejsou společná s FN Motol. V případě zájmu o vytvoření subwebu pro vaše pracoviště kontaktujte editora webových stránek Mgr. Petra Andrease, Ph.D.

MUDr. Radovan Hudák


Starý web Anatomického ústavu 2. LF (2006–2016). Čest jeho památce!
Created: 19. 10. 2016 / Modified: 6. 9. 2021 / Responsible person: MUDr. Radovan Hudák