3D anatomický atlas Anatomyka pro studenty 2. LF ZDARMA

2. lékařská fakulta UK jako první lékařská fakulta v ČR zakoupila univerzitní licenci 3D anatomického atlasu Anatomyka pro studenty 1. ročníku, pro pedagogy Ústavu anatomie, ale i další zájemce z fakulty. Během října obdrželi přístupové údaje všichni studenti, kteří mají v letošním roce zapsán předmět Anatomie, přičemž k začátku listopadu si více než 86 % českých a 60 % anglických studentů aplikaci aktivovalo a používá ji při studiu. Od 1.11.2022 mají možnost získat nevyužité licence i další studenti 2. LF UK

Anatomické znalosti získané v prvním ročníku se velmi rychle vytrácí a je potřeba si je neustále opakovat. Výuka preklinických, ale zejména klinických oborů jako zobrazovací metody, chirurgie, traumatologie, ortopedie, kardiologie, neurologie, urologie, gynekologie, interna atd. je postavená na znalostech jak systémové, tak i topografické anatomie. 

Co je Anatomyka?

S pomocí nejmodernějšího 3D modelu vám ANATOMYKA umožní prozkoumat anatomii lidského těla v celé její dech beroucí složitosti. Kosti, klouby, svaly, cévy, nervy, ale i trávicí, dýchací, močový a pohlavní systém nebo centrální nervový systém jsou do velkých detailů nakreslené a naprogramované tak, že je možné ubírat vrstvy, otáčet, zoomovat, nebo izolovat vybrané struktury. Anatomických struktur je v aplikaci více než 13 000 a postupně přibývají další systémy, orgány a struktury. Prozkoumejte všechny funkce na webových stránkách aplikace

Výhody aplikace Anatomyka?

  • funguje na platformách Windows, MacOS, Android, iOS
  • strukturovaný obsah a popisy podle učebnice Memorix anatomie
  • obsahuje oficiální latinskou, českou a anglickou anatomickou terminologii
  • jednoduché ovládání a užitečné funkce pro zábavné učení i opakování


 

Jak aplikaci hodnotí studenti?

Aplikaci si celosvětově stáhlo už téměř milion lidí. Na Google Play má téměř 8 500 hodnocení s průměřem 4.9 hvězdičky.  Na 2. LF UK tuto aplikaci již mohli vyzkoušet i někteří studenti v ak. roce 2020/2021 a 2021/2022. Z hodnocení 70 studentů z loňského roku vyplývá, že většina z nich používala aplikaci několikrát týdně. Průměrný čas který studenti strávili s aplikací byl 5,7 hodin týdně. To je velmi vysoké číslo, srovnatelné s množstvím hodin strávených týdně na anatomických přednáškách a praktikách. Více než 97 % studentů uvedlo, že jim aplikace pomohla s pochopením anatomie.

V roce 2020/2021 jsme se studentů také ptali, kterou inovativní pomůcku by při studiu a výuce anatomie nejvíce ocenili (na výběr bylo 6 možností). Více než polovina studentů uvedla, že by od fakulty nejvíce ocenila právě Anatomyku v kombinaci s Memorix ebook aplikací, na druhém místě byla aplikace KenHub, na třetím Visible Body a na čtvrtém Complete Anatomy. Na posledních příčkách se umístil virtuální stůl a virtuální brýle, které narozdíl od předchozích aplikací nelze používat na vlastních zařízeních, ale jejich výuka je na jednoho studenta omezená pouze na několik málo hodin za semestr v prostorách fakulty. KenHub, Complete Anatomy a Visible Body jsou taktéž propracované aplikace, ale jejich nevýhodou je, že nejsou dostupné na všech platformách (Windows, MacOS, Android, iOS) a jejich obsah není v českém jazyce s latinskou terminologii. Anatomyka byla i díky této zpětné vazbě zakoupená pro studenty 2. LF UK.

   


Jak můžu získat přístupové údaje do aplikace?

Jste-li aktivním studentem 2.LF UK, vyplňte formulář na webu. Po ověření Vašeho statusu Vám vytvoříme v aplikaci účet a jeho přihlašovací údaje Vám spolu s návodem na instalaci obratem zašleme na email. Upozornění: Počet zbývajících licencí je omezený. Po vyčerpání celkového počtu 500 studentských licencí nebude možné fakultní licenci získat. 

Fotogalerie s ukázkami jednotlivých systémů:

Created: 1. 11. 2022 / Upraveno: 4. 11. 2022 / Odpovědná osoba: MUDr. Radovan Hudák